Ще бъде направен цялостен анализ на пенсионната система в България, за

...
Ще бъде направен цялостен анализ на пенсионната система в България, за
Коментари Харесай

Социалният министър обеща цялостен анализ на пенсионната система у нас

Ще бъде изработен повсеместен разбор на пенсионната система в България, за да се открият диспропорциите в нея и да се намерят решения за възобновяване на обществената правдивост.

Това увери министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова по време на среща през днешния ден с президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

" Амбициите на нашия екип са до края на годината да има натоварен разговор със обществените сътрудници по всички тематики, свързани с труда и обществената политика. Целта е да се приготвят дълготрайни стратегически решения в тези сфери ", съобщи Шалапатова.

Тя акцентира, че разчита на разбори и експертиза от страна на обществените сътрудници по повод на подобряване на качеството на живота на възрастните хора.

На собствен ред президентът на " КТ Подкрепа " посочи, че все по-малко българи могат да отговорят на изискванията за пенсиониране в страната и очерта съществени проблеми в общественото обезпечаване.

Сред тематиките, които двете страни разискаха бяха още пазара на труда, доходната политика с фокус върху механизмите за установяване на минималната работна заплата и сумираното отчитане на работното време.

Според синдиката е нужен разбор на успеваемостта на трудовите контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, така наречен еднодневни трудови контракти. Оттам означиха, че съгласно тях те не вземат решение казуса с неналичието на работна ръка в бранша на селското стопанство.

В срещата участваха и заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова.

Разговорът беше част от поредицата срещи с всички националнопредставителни организации на служащите и чиновниците и на работодателите. След тях ще се начертаят сферите за общи дейности.

Министър Шалапатова организира среща и с управлението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Сред главните разисквани тематики бяха политиките за стимулиране на трудовата претовареност и таргетирано обществено подкрепяне - ориентирано към най-нуждаещите се.

Повдигнати бяха и въпроси, свързани с битката със сивия бранш, идното транспониране на европейски наставления и развиването на обществения разговор.

Акцент в диалога беше и механизмът за определянето на минимална работна заплата съгласно европейските регламенти. " Имаме подготвеност да обновим активността на основаната работната група по тази тематика и да предизвикваме оферти за промени ", акцентира министърът на труда и обществената политика.

Двата екипа разискаха още благоприятни условия за предотвратяването на злоупотребата с болнични, както и дейното включване в претовареност на хората с увреждания.

Проблемите в пенсионната система у нас се обрисуваха като обща тематика на МТСП и всички обществени сътрудници.

" Предстоящият разбор на положението на пенсионната система е измежду главните цели на Министерството на труда и обществената политики. Имаме мощна поддръжка от Европейската комисия за оказването на техническа помощ при правенето на разбора. Резултатите от него би трябвало да са подготвени доникъде на 2024 година " уточни министър Шалапатова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР